Ce este Quantum GIS?
Quantum GIS (QGIS) este un pachet de programe SIG Open Source. Proiectul s-a născut în mai 2002 şi a fost stabilit ca un proiect de pe SourceForge în luna iunie a aceluiaşi an. QGIS este dezvoltat folosind colecţia de instrumente (funcţii) Qt (http://www.trolltech.com) şi C + +. Dispune de o interfaţă grafică plăcută, uşor de utilizat.
QGIS are funcţii şi caracteristici comune cu cele ale altor programe cunoscute. Scopul inţial a fost de a oferi un vizualizator de date SIG. QGIS este folosit în mod liber, în conformitate cu Licenţa Publică Generală GNU (GPL). Cea mai recentă versiune a acestui document poate fi găsită întotdeauna la adresa http://download.qgis.org/doc/user_guide_en.pdf.
Caracteristicile de bază ale QGIS sunt următoarele: sprijin pe biblioteca OGR pentru date raster şi vectoriale; suport pentru PostgreSQL activat spaţial utilizând tabele PostGIS; integrare a pachetului GRASS, pentru vizualizare, editare şi analiză spatiala; digitizare GRASS şi OGR/File shp (shapefile); realizator de hărţi; suport OGC; prezentare generală a panoului de lucru; legături spaţiale (bookmarks – semne de carte); identificare/selecţie caracteristici; editare / vizualizare / cautare atribute; facilitate de scriere a inscriptiilor; alegerea proiecţiei cartografice; salvarea şi restaurarea proiectelor; export pentru un fişier hartă Mapserver; modificarea simbolurilor pentru date vectoriale şi raster; arhitectură extensiblă etc.
QGIS are mai multe extensii (plugins), printre care şi «instrumente GPS» (GPS Tools). Pachetul de programme asigură şi interconectarea calculatorului gazdă cu orice receptor GPS în care sunt stocate date.
QGIS afişază punctele de traseu – waypoints în straturi de obiecte punctuale, iar itinerariile – routes şi urmele traiectoriilor – tracks sunt afisate în straturi de obiecte liniare.
(Profesor univ. dr. ing. Constantin NIŢU)
Sursa video: youtube.com